čtvrtek 17. listopadu 2016

Že nám černá ubere kila?


Z tvrzení, že černá zeštíhluje, se poslední dobou stalo spíše kliše, než aby se nad tím člověk doopravdy zamyslel, zda to má opravdu takovou váhu. Pravdou je, že by to mělo být doplněno o fakt, že černá vám ve vašem pohledu ubere kila, ale pro okolí se stanete neviditelnými, takže i kdybyste měli o pár kilo navíc, nikdo si toho nevšimne, protože v černé se prostě ztratíte. Nebudete přivolávat pozornost a pohledy okolí. Tak to doopravdy je.

S černou barvou jsou kolikrát spojovány negativní činnosti, ne přímo radostné události. Například na pohřeb se doporučuje vzít si něco černého. Proč? Protože černá symbolizuje smutek a ještě víc to podpoří naše současné pocity. Je tedy nutné, aby člověk během všedního dne chodil oblékán od hlavy až k patě v černé barvě? Další příklad. Černý obchod. Jaké představy a pocity to v nás vzbuzuje? Myslím si, že to mluví za vše. 




Netvrdím, že černá nemá jistý význam. Působí elegantně, je vhodná pro umělce a ty, kteří chtějí působit nestranně. Myslím si však, že většina těchto pozitivních významů se dá nahradit tmavě modrou barvou, která je více vypovídající. Černou doporučuji nosit vždy doplněnou o některou z dalších barev, aby se stala více lidskou. Pomůže navíc podpořit barvu, se kterou je nošena. Čistě černé oblečení bychom měli nosit pouze na příležitosti, kde je to opravdu vyžadováno (večerní akce po 18h., pohřby). 

Černá barva vlastně není ani považována za barvu, protože absorbuje všechny barvy a tudíž neodráží žádný barevný třpyt. Navíc černá na oblečení brání tomu, aby se textilem dostalo denní světlo až k naší pokožce a tím i k našemu organismu. Když tedy člověk dlouhodobě nosí černou barvu, připravuje se o energii ze světla. Z psychologického pohledu to může vést až k nedostatku radosti ze života, úbytku síly. Proto tedy lidé, kteří mají tendenci nosit pouze černé oblečení z důvodu pocitu zeštíhlení, nikdy na sobě nezačnou pracovat, aby kila dali dolů. Proč? Protože se za černou schovají a nebudou mít potřebu s tím něco dělat, budou si myslet, že to stačí. Že to černou dobře zamaskují.

Dnes, na státní svátek, všude visí české vlajky. Je dobré se zamyslet nad tím, proč právě tyto barvy byly zvoleny do trikolory, jaký mají význam. Je jasné, že symbolika má svůj historický podtext a souvisí s jednotlivými územími.  Nicméně čistě podle významu barev je jasné, že bílá má symbolizovat čistotu a svobodu, červená krev prolitou vlastenci za svobodu země a zároveň odvahu. Modrá je symbolem míru, bezmračné oblohy, otevřenosti na lidi.



Když procházím Prahou a míjím davy lidí, oblečených do černé barvy od hlavy až k patě, vždy mě to zamrzí a říkám si: "Kéž by se lidé nechali alespoň trochu inspirovat pestrostí našich státních barev, nebáli se projevit a svými barvami vnesli trochu života do společnosti." Každá barva má svůj význam, můžeme si tak do svého šatníku zařadit takové barvy, které odráží naše vlastnosti, životní postoj a charakter. Je to takový projev, který nikomu neublíží, ale spíše pomůže. Všichni dostaneme více lidskou tvář. Tvář člověka, který žije určitý život s jistým přesvědčením. Černá však o nás může prozrazovat, že nevěříme v lepší zítřky, že jsme ztratili veškerou víru a naději. Je to opravdu to, co si přejeme?



Veronika
"Pomohu Vám vyjádřit Vaše pravé já"

www.veronikamala.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat